In onze vereniging staat sportplezier op de eerste plaats.

Kinderen en volwassenen van alle leeftijden kunnen bij ons terecht om kennis te maken met het plezier van te trampolinesport en te ervaren hoe het is om hoog in de lucht te vliegen.

De springers die graag meer kunnen en willen worden geselecteerd voor onze wedstrijdgroepen. Zowel op regionaal als nationaal niveau doen we het goed, onze springers vallen regelmatig in de prijzen. In januari 2020 behaalden we zelfs een primeur, ons allereerste Eredivisieteam won een prachtige bronzen medaille op het Nederlands Kampioenschap voor teams! Een aantal keer per jaar doen wij mee aan internationale wedstrijden, waar onze prestaties ook zeker niet onverdienstelijk zijn.

Graag zouden wij alle springers in onze vereniging, van breedtesport tot topsport, helpen om letterlijk en figuurlijk op een hoger niveau te komen. Helaas zitten wij hiervoor aan het plafond van ons kunnen. Een aantal van onze springers moet op dit moment uitwijken naar andere verenigingen om beter te worden, hoger te gaan springen en moeilijkere salto’s te leren. Die kans zouden wij onze springers graag zelf willen en kunnen bieden, in ons eigen trampolinecentrum waar alle benodigde faciliteiten aanwezig zijn. Niet alleen zouden onze springers daar meer kunnen leren dan wat wij ze nu kunnen bieden, maar hierdoor kunnen zij ook nog meer beleven van de sport!


HUIDIGE TRAININGSLOCATIES

In de Gemeenten 
Aalsmeer
 en Amsterdam.

Op dit moment zijn de sporters verdeeld over vier verschillende trainingslocaties. Drie daarvan bevinden zich in de gemeente Aalsmeer. Helaas is geen van deze drie locaties van voldoende kwaliteit om onze volledige groep onder te brengen. Met een maximale hoogte van 6 meter is zelfs de hoogste zaal te laag voor onze beste springers. Vergist u zich niet, een geoefend trampolinespringer springt tot zo’n 9 meter de lucht in!

Een tijdelijke oplossing voor dit probleem dient zich aan in de vorm van een samenwerking met trampoline vereniging Veerkracht en de gemeente Amsterdam. In een bestaande turnhal is een locatie gecreëerd waar onze springers op hoogte kunnen trainen. Deze tijdelijke oplossing is fijn, maar het is duur, de voorzieningen zijn beperkt en de hal is erg ver van de woonplaats van onze sporters verwijderd. Wij dromen groter voor onze Aalsmeerse vereniging.

De ideale locatie is dichtbij, het is een plek waar wij zo veel en zo goed mogelijk kunnen trainen, en waar wij allerhande publiek kennis kunnen laten maken met onze prachtige sport. Die plek zouden wij heel graag willen realiseren in onze eigen gemeente.


Selectie

De selectiegroep combineert plezier
en veel trainen om door te groeien naar de top.

De wedstrijdgroep van SV Omnia 2000 traint twee tot vier keer per week onder leiding van onze gediplomeerde trainers. De gemotiveerde springers nemen deel aan regionale, landelijke en zelfs internationale wedstrijden in Duitslands en België. De niveaus lopen uiteen van wedstrijdsport tot eredivisie, maar alle sporters werken samen naar één doel: beter worden in de sport. Dat doen ze met veel plezier, maar om de ontwikkeling door te zetten is een nieuwe zaal nodig.

Recreatie

Bij ons staat plezier en 
ontwikkeling
 
centraal bij de recreatie.

De recreatie les is waar het bij trampoline springen bij Omnia allemaal begint. Iedereen kent wel het vrije gevoel en het plezier van de trampoline’s achter in de tuin. Bij onze recreatie lessen behouden we het fijne gevoel en plezier maar bieden we ook de mogelijkheid om coole trucjes op een veilige manier te leren. Iedereen kan op zijn of haar eigen niveau meedoen en om je vooruitgang te laten zien organiseren we twee keer per jaar diplomaspringen. Onze talentvolle springers in de recreatiegroep worden begeleid om door te groeien richting de selectie.

‘Van recreatie naar de eredivisie’ – Sem van Tol (Springer en assistent-trainer)

Zeven jaar geleden, toen ik 7 jaar was, ben ik met een vriendinnetje naar een proefles van trampoline gegaan. Ik vond het meteen superleuk en ben toen begonnen bij de recreatie in de sporthal aan de Thijsselaan met een jongensclubje. Daar kreeg ik les van Melvin.

Na een jaartje mocht ik bij de Jong Talenten, toen mocht ik ook voor het eerst wedstrijden gaan springen. Hierna ben ik doorgestroomd naar de selectie, daar kreeg ik naast Melvin ook les van Netty van As en Rien de Ruiter.

Intussen heb ik alle niveaus doorlopen en spring ik in de hoogste klasse van het trampolinespringen, de eredivisie. Daar krijg ik sinds een paar jaar les van Robin van As.

Ik ben afgelopen jaar 3e geworden bij de Nederlandse Kampioenschappen individueel én ook nog 3e met mijn team bij de Nederlandse Kampioenschappen Teams.

De wedstrijden in binnen- en buitenland vind ik erg leuk. Vooral het trainen er naar toe en de uitdaging is leuk. Naast de gewone wedstrijden in Nederland, doe ik ook mee aan grote internationale wedstrijden in Nederland zoals de Flowercup en Dutch Trampoline Open. Sinds een paar jaar spring ik zelfs mee aan internationale wedstrijden in het buitenland, zoals Hechtsheim en het Ostseepokal in Duitsland. Mijn droom is om uiteindelijk mee te doen aan de wereldkampioenschappen en misschien zelfs wel de Olympische Spelen.

Het is altijd gezellig met de wedstrijden, we zijn een echt team want je steunt elkaar en moedigt elkaar aan. Op de trainingen is het ook altijd gezellig en leuk, maar er wordt natuurlijk ook hard getraind.

Later wil ik naar het CIOS om sportleraar te worden. Sinds kort ben ik officieel assistent-trainer bij Omnia en geef ik samen met Robin elke week 2 uur training aan de selectiegroep, dat is heel erg leuk. Als ik 16 jaar ben mag ik via de KNGU de trainersopleiding doen en kan ik zelf gediplomeerd trainer worden, daar heb ik veel zin in. Een mooie stap voor de toekomst. De komende jaren kan je mij dus zeker nog vinden bij Omnia.

Ik train op dit moment 3 keer in de week bij Omnia en op zondag bij het TOC (Talenten Opleiding Centrum) in Alkmaar omdat ze daar betere faciliteiten hebben, zoals een valkuil en een gordel. Dit hebben wij nu helaas niet en daarom is het zo belangrijk dat we een eigen hal krijgen met de mogelijkheden om nog beter te worden en veilig nog moeilijkere sprongen te leren. Hierdoor zou het niveau van Omnia (en ik zelf dus ook) nog verder kunnen groeien.

– Sem van Tol, 14 jaar. (Springer en assistent-trainer bij SV Omnia 2000)

‘van tuintrampoline naar topsport’ – melvin dokter (trampolinespringer en trainer bij sv omnia 2000)

Als kind was ik altijd al enthousiast bezig op de simpele tuintrampolines, tot ik tot de ontdekking kwam dat de sport trampolinespringen echt bestond. Samen met mijn ouders ging ik naar Omnia in Kudelstaart, als 12-jarige jongetje kwam ik dolblij en enthousiast de zaal in, helemaal klaar voor mijn allereerste echte les trampolinespringen bij Rien de Ruiter.

Ondertussen spring ik al 12 jaar trampoline. Over de jaren heen heb ik enorm veel kennis en ervaring opgedaan en vele sprongen geleerd van Rien. Dankzij al deze inspanningen spring ik nu wedstrijden op het hoogste niveau, de heren A-klasse. 

Het plezier en de motivatie die ik zelf in het trampolinespringen beleef, geef ik heel graag door aan anderen. Ik ben dan ook al ruim 5 jaar trainer bij Omnia en ga elke training nog steeds met veel plezier naar de sporthal toe. Dit komt doordat het ontzettend motiverend is om sporters hard hun best te zien doen, grenzen en angsten te zien overwinnen. Ook is het prachtig om te zien dat iedereen blijft groeien, op sportief en persoonlijk vlak. Het blijft een fijn gevoel om hier een steentje aan bij te kunnen dragen. 

We lopen helaas wel regelmatig tegen wat problemen aan. Zo hebben we geen vaste trainingslocatie in Aalsmeer / omstreken waar we de springers de faciliteiten kunnen bieden die ze nodig hebben.voor de ontwikkeling in de sport. Zo kan ik zelf al niet meer in Aalsmeer trainen, omdat het dak van onze trainingslocaties overal te laag is. We hebben verder ook geen blokkenkuil om sprongen veilig te leren en het gebruik van een schroef / salto gordel blijft wat lastig in de Proosdijhal. Omdat de springers steeds hoger- en daarbij ook moeilijkere sprongen gaan springen, wat vanzelfsprekend ook grotere risico’s met zich meebrengt, zouden we meer veiligheidsmateriaal rondom de trampolines willen hebben. Daarnaast kunnen we de trampolines nergens laten staan, wat een grote belasting is voor het materiaal maar ook voor de trainers, ouders en springers. Het is namelijk erg intensief om dit elke training op- en af te bouwen. 

Een trampolinecentrum in Aalsmeer zal onze springers de mogelijkheid bieden om zich zonder belemmeringen, op een veilige manier, verder te kunnen ontwikkelen. Hierdoor zouden zij de mogelijkheid krijgen om door te groeien naar een hoger niveau. Maar niet alleen voor de wedstrijdspringers bied dit mogelijkheden, ook kunnen we hierdoor uitbreiden naar een groter aantal leden, kunnen onze recreatie springers beter trainen doordat ook zij op veilige wijze nieuwe sprongen kunnen oefenen in bijvoorbeeld de blokkenkuil. Verder zal het trampolinecentrum een mogelijkheid bieden om zoveel mogelijk mensen in Aalsmeer en omstreken kennis te laten maken met de prachtige sport van het trampolinespringen. 

Het zou voor mij en vele andere sporters bij Omnia een droom zijn die uitkomt, een eigen trampolinecentrum in Aalsmeer. 

Hopelijk wilt u helpen deze droom uit te laten komen! 

– Melvin Dokter (Trampolinespringer en Trainer bij SV Omnia 2000)

 

‘van oud naar nieuw’ – in gesprek met rien de ruiter

We ontmoeten Rien de Ruiter in Kudelstaart waar hij al jaren met zijn vrouw Jeannette woont. Hij opent met een grote glimlach de voordeur, uiteraard in trainingspak. “Als sportman in hart en nieren draag ik altijd het liefst een trainingspak. Dat doe ik al sinds mijn tijd als actief springer en daarna, tot op de dag van vandaag, als trainer”.

Rien vertelt graag over zijn ervaringen in de sport, waar hij al meer dan 50 jaar zo nauw bij betrokken is: “In 1961 ben ik met trampolinespringen begonnen in Hoofddorp. Het trampolinespringen was nog maar net in Nederland geïntroduceerd en in 1962 behaalde ik meteen een 3e plaats bij de NK. Voor Sportvereniging Olympia vormde dat de aanleiding om in 1963 een trampoline aan te schaffen. Ik werd meteen maar aangesteld als trainer. Deze trampoline had geen beschermingen, rubberen veren. In dit zelfde jaar waren de eerste Europese kampioenschappen in Wageningen en behaalde ik een 2e plaats”.

Het is duidelijk dat de sport Rien nauw aan het hart ligt. Het enthousiasme waarmee hij over de beginperiode van de sport vertelt spat er van af en onder het praten komen de plakboeken op tafel en gaat het verhaal voor ons leven. “Er waren toen nog maar een paar plaatsen waar gesprongen werd: Zoetermeer, Amsterdam, Ermelo en Paterswolde. Samen met andere pioniers in Nederland hebben we voor de toenmalige turnbond de ‘centrale training’ opgezet in Amersfoort. Op deze manier konden de beste springers van Nederland samen trainen. De ambitie én het plezier waren groot!”

“Door het hele land gaven we demonstraties en Aalsmeer stond helemaal op de kaart, ook werden er trainingskampen georganiseerd in Duitsland waar velen van Olympia aan deelnamen.

Als we Rien vragen naar zijn grootste internationale succes twijfelt hij niet: “In 1968 had ik de grootste klapper, 4e plaats synchroon met Jan vd Zwaard bij de WK in Zwitserland. Er werd keihard getraind in de Oude Veiling in de Marktstraat.

De trampolines werden aangepast met ijzeren veren en aan de kopeinden werden valmatten neergelegd. Voor die tijd al een luxe. Later ook bescherming aan de lange kanten.

De eerste uitwijk was naar de Bloemhof waarbij gebruik werd gemaakt van een longconstructie voor het aanleren van moeilijke sprongen. Hier wordt ook al sinds jaar en dag de Flower Cup georganiseerd. Een zeer hoog aangeschreven en zeer goed bezocht internationaal toernooi.

 “met het verder verbeteren van het materiaal en trainingsmethoden moeten steeds meer springers noodgedwongen op zoek naar trainingslocaties buiten Aalsmeer, omdat in Aalsmeer geen geschikte trainingsruimte beschikbaar is. Dat is erg jammer. “Ik hoop van harte dat de gymzaal in de Thijsselaan verbouwd kan worden tot permanente trainingslocatie. Hiermee kan Aalsmeer, als bakermat van de trampolinesport in Nederland weer een rol van betekenis gaan spelen.”

– Rien de Ruiter